Qendra të rindërtuara të kujdesit parësor në zonat e Shqipërisë që u prekën nga tërmeti

Press releases, 19.04.2022

Mbi 12,000 banorë në Ishëm dhe Borizanë po marrin shërbim më të mirë shëndetësor falë infrastrukturës moderne dhe të mirë-pajisur

Patients and health personnel at the newly reconstructed health centre in Ishëm, Albania.
Pacentë dhe personel mjekësor tek qendra shëndetësore e sapo rindërtuar në Ishëm, Shqipëri. © Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale

Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu, Ambasadori i Zvicrës Adrian Maître dhe Kryetarja e Bashkisë Durrës Emiriana Sako, vizituan qendrën e rë shëndetësore në Ishëm. QSH Ishëm u dëmtua rëndë nga tërmeti i 26 nëntorit 2019 dhe u ndërtua prej themeleve pas shembjes së godinës së vjetër.

Gjatë vizitës, Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu shprehu mirënjohjen për mbështetjen e shpejtë të qeverisë zvicerane. “Kjo është një qendër model”- shtoi Manastirliu, “Jam shumë e kënaqur me standardet e larta të qendrës ku komuniteti mund të marrë shërbime më të mira shëndetësore.”

Ambasadori i Zvicrës Adrian Maître tha se mbështetja zvicerane për shëndetësinë në Shqipëri po rritet. Zvicra po ndihmon Shqipërinë të zbatojë modele të reja të kujdesit si kujdesi në banesë i cili është në përgjigje të  nevojave të grupeve më vulnerabël.

Pas tërmetit të 26 nëntorit 2019, Zvicra iu përgjigj shpejt kërkesës së Shqipërisë dhe siguroi mbi 9 milion Euro për aktivitete të ndryshme mbështetëse.

Referuar Raportit të vlerësimit të nevojave pas tërmetit, 22 qendra shëndetësore të kujdesit parësor u prekën nga tërmeti, 19 prej të cilave u dëmtuan pjesërisht dhe 3 ndërtesa u shkatërruan plotësisht. Mbi 45,000 njerëz nuk mund të merrnin më ose merrnin në mënyrë të kufizuar shërbime të kujdesit shëndetësor parësor.

Projekti zviceran “Shëndet për të Gjithë” (HAP) mbështeti Ministrinë e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale në ndërtimin prej themeleve të 2 qendrave shëndetësore të shkatërruara në zonat më të prekura nga tërmeti: një qendër shëndetësore në Ishëm (Bashkia Durrës) dhe një tjetër në Borizanë (Bashkia Krujë). Investimi prej rreth 384,000 franga zvicerane përfshin projektimin, zbatimin, mbikqyrjen, punimet, mobilimin dhe blerjen e pajisjeve mjekësore. Në të dyja qendrat punojnë 14 profesionistë shëndetësorë (3 mjekë dhe 11 infermiere) të cilët i shërbejnë një popullate prej rreth 12,000 banorë.

“Si pacientët, ashtu edhe personeli shëndetësor, i janë shumë mirënjohës popullit zviceran”,- u shpreh Dr. Mimoza Balani, Drejtore e QSH Borizanë. “Puna në kushte të tilla të përmirësuara ndjeshëm na motivon që të bëjmë më të mirën.”

Një qendër e tretë shëndetësore, në Zall Mner (Bashkia Kamëz), gjithashtu e dëmtuar rëndë nga tërmeti, do të ndërtohet brenda këtij viti me mbështetje zvicerane.