Die Erde weist eine beeindruckende biologische Vielfalt auf. Die Biodiversität garantiert die Versorgung des Menschen mit den benötigten Vitaminen und Mineralien und ist deshalb zentral für die Ernährungssicherheit. Die DEZA setzt sich für die Erhaltung der Biodiversität ein und berücksichtigt in ihren Projekten das Wissen und die Traditionen der lokalen Bevölkerung.
Biodiversität
Fokus der DEZA
Die Biodiversität – die Vielfalt an Nutzpflanzen und -tieren – ist ein wichtiger Faktor für eine ausgewogene und gesunde Ernährung. Die Vielfalt garantiert eine angemessene Versorgung mit Nährstoffen durch Nahrungsmittel. Die DEZA setzt sich nicht nur für genügend Nahrung für alle ein, sondern auch für eine ausgewogene und gesunde Ernährung. Dazu ist die Erhaltung der Agro-Biodiversität zentral.
Auf globaler Ebene setzt sich die DEZA für die Erhaltung von Saatgut der am häufigsten verwendeten Nutzpflanzen in Saatgutbanken und die Verbesserung bestehender Saatgutsysteme ein. Sie unterstützt über die internationale Forschungsorganisation Bioversity International, welche in Südamerika, Asien und Afrika tätig ist, die einheimischen Bäuerinnen und Bauern bei der Erhaltung und Vermarktung von lokalen Pflanzensorten.
Die lokale Bevölkerung im jeweiligen Land spielt bei der Erhaltung der Agro-Biodiversität eine wichtige Rolle. Sie hat das Wissen über heimische Arten sowie über die Nutzung des Bodens. Die DEZA berücksichtigt diesen Aspekt in ihren Biodiversitäts-Projekten. Sie arbeitet mit lokalen, regionalen und globalen Institutionen zusammen, um eine nachhaltige Nutzung von Ökosystemen zu erreichen, die von der einheimischen Bevölkerung im jeweiligen Land akzeptiert und berücksichtigt wird.
Hintergrund
Die Biodiversität befindet sich in einem Spannungsfeld. Einerseits führt die Umwandlung natürlicher Ökosysteme in grosse Agrarflächen zu mehr landwirtschaftlicher Produktion und einer besseren Versorgung. Andererseits gefährden diese Entwicklungen die Artenvielfalt und damit u.a. die Selbstversorgung der lokalen Bevölkerung. Die Herausforderung besteht darin, den ländlichen Raum schonend und zum Nutzen aller Beteiligten zu gestalten. Biodiversität ist ebenfalls für die medizinische Forschung wichtig – Natur- und Wildpflanzen stehen bei der Entwicklung von Medikamenten oft am Anfang des Prozesses.
Weltweit existierten schätzungsweise rund 7000 verschiedene Pflanzenarten, die für die menschliche Ernährung gebraucht werden. Heute liefern Reis, Mais und Weizen mehr als 50 Prozent aller pflanzlichen Kalorien. 75 Prozent der menschlichen Ernährung stammen 2019 von lediglich zwölf Pflanzen- und fünf Tierarten. Die Vielfalt der landwirtschaftlich genutzten Pflanzenarten und -sorten nahm in den letzten 100 Jahren stark ab. In China existierten beispielsweise 1949 mehr als 10'000 lokale Weizensorten, heute werden weniger als 1'000 noch angebaut. Gemäss der Welternährungsorganisation FAO hat die Weltgemeinschaft bereits drei Viertel der Pflanzenvielfalt verloren, die ursprünglich unserer Ernährung diente.
Die Spezialisierung auf wenige Getreide- und Gemüsesorten ist riskant. Eine ausreichende genetische Vielfalt schützt langfristig vor unerwarteten Entwicklungen wie Krankheiten oder Schädlingsbefall.
Auf globaler Ebene befasst sich die Biodiversitätskonvention der UNO mit dem Schutz und der nachhaltigen Nutzung der Biodiversität und dem gerechten Ausgleich von Vorteilen, welche aus der Nutzung von Biodiversität entsteht. Die Kommission für genetische Ressourcen für Ernährung und Landwirtschaft der FAO befasst sich spezifischer mit den Belangen der Agro-Biodiversität.
Die Schweiz hat sich im Rahmen der Biodiversitätskonvention der UNO verpflichtet, ihr internationales Engagement innert 10 Jahren zu verdoppeln. Die Schweiz als ein Land mit stark gefährdeter Artenvielfalt trägt damit die globalen Bemühungen zu deren Erhaltung mit.
Links
Freiwillige Leitlinien für die verantwortungsvolle Landgouvernanz (en)
Agrobiodiversitäts-Initiative, Projekt (en)
Massnahmen zum Schutz bedrohter Ökosysteme, Projekt
Laichgewässer im oberen Flusslauf der Raab, Projekt
Macedonia: Naturschutz-Programm, Projekt (en)
Natura 2000 Artenvielfalt, Projekt (en)
Ernährungs- und Landwirtschaftsorganisation der Vereinten Nationen, FAO (en)
Aktuelle Projekte
Backstopping support for SDC’s Cluster Green thematic Knowledge Networks A+FS, CDE and RésEAU
01.01.2025
- 31.12.2028
As a globally active knowledge-based organisation, SDC is critically dependent on effective and efficient knowledge management. SDC’s thematic networks sit at the heart of this endeavour, rendering an essential service across the organisation and its partners by connecting network members, collecting and processing information, and retaining and distributing knowledge. State-of-the art backstopping services are essential to this activity, as is close cooperation between SDC’s thematic networks.
Contribution to Livelihood and Food Security Fund (LIFT)
01.01.2024
- 31.12.2028
The military coup in February 2021 and the escalating violence and conflict increased poverty and food insecurity among vulnerable populations, and decreased livelihood opportunities and agricultural production. The LIFT Strategy 2024-2028 tackles Myanmar’s food security and poverty crisis and aims to strengthen the resilience and the livelihoods of poor and vulnerable groups to withstand climate and other shocks. Switzerland adds value through its extensive experience in steering multi-donor funds, thematic expertise and its nexus expertise.
Adaptation at Altitude
01.12.2023
- 31.01.2028
Mountain societies and ecosystems are particularly vulnerable to climate change and targeted adaptation measures are needed to increase their resilience. Building on SDC’s extensive expertise and experience as a leading player in the field, the programme will inform decision makers and practitioners about climate change impacts and adaptation solutions in mountains and support concerted cross-border collaboration in major mountain regions worldwide to advance adaptation policy, planning and implementation.
Climate Resilience Develoipment in Tajikistan
15.11.2023
- 13.11.2027
The contribution to the HELVETAS project aims at building resilience of livelihoods of the rural communities of Khatlon region, vulnerable to climate change. The population and particularly women and youth will engage in management, regeneration and protection of their natural resources and biodiversity while implementing disaster risk reduction measures.
WFP: Building Resiliency & Self-Reliance
15.11.2023
- 14.11.2024
The Swiss contribution to the World Food Programme’s Country Strategic Programme will foster and enhance resiliency through agricultural skilling and increased access to income, allowing for the Rohingya refugees to become more self-reliant and support their basic needs. As a contributor to a multi-donor framework, Switzerland can simultaneously leverage durable solutions advancement in the Rohingya response while ensuring service delivery for the most vulnerable in the refugee camps.
Strengthening Civil Society in Myanmar – Paung Ku
01.07.2023
- 30.06.2027
In Myanmar, civic space has considerably shrunk since the military coup. In the absence of a legitimate government, networks of independent civil society organisations (CSOs) are essential actors for basic service provision and promotion of democratic values and human rights. Showing commitment to localisation, Switzerland will enable local CSOs to further support vulnerable communities and to protect the foundations of a pluralistic and inclusive society.
Bamboo Climate Action
15.03.2023
- 31.03.2026
Aligned with Switzerland’s Climate Change and Environment and Social Cohesion priorities the project builds on existing market systems expertise to establish bamboo as a nature-based solution able to address the environmental and economic vulnerabilities of host and refugee communities in a protracted crisis. Thus, bamboo aims to enhance livelihoods and risk mitigation caused by the impacts of climate change and disasters. This nexus project supports Bangladesh’s Social Forestry initiatives and works across humanitarian and development axis.
Community Action for Sustainable Forests (CASFor)
01.08.2022
- 31.12.2028
Building on SDC`s long-term experience in forest management this project contributes to Switzerland’s engagement on climate change. Together with UN agencies and NGOs, forest sector governance will be strengthened and community forest group members’ livelihoods will be improved. Forest degradation will be reduced by sustainable management of community forests in four provinces, leading to reduced greenhouse gas emissions and contributing to Cambodia’s Nationally Determined Contributions and the Agenda 2030.
Gulf of Mottama Project
01.01.2022
- 31.12.2024
The unique mudflat ecosystem of the Gulf of Mottama is one of the most important mudflat ecosystems in the world. Communities relying on it as a source of livelihood and the impact of climate change threaten its biological integrity. Building on Switzerland’s specific expertise in Southeast Myanmar, the project aims to conserve the wetland’s unique biodiversity, strengthen climate change adaptation and provide vulnerable communities with sustainable livelihoods and markets.
Green Agenda in Serbia: Get Started, Take Action and Scale Up
01.01.2022
- 30.06.2026
With this project SDC contributes to efficient, inclusive and sustainable implementation of the Green Agenda for the Western Balkans, envisaged by the EU Green Deal. It will improve policy and base-conditions for its more efficient rolling-out and support pilot projects for future scaling-up. This contribution to UNDP will tackle these challenges with the aim to increase national and subnational government capacities, provide financial support for local public and private actions, and help Serbia reach its climate targets.
Enhanced resilience of viticulture in Abkhazia
01.12.2021
- 30.11.2026
A vast area in Abkhazia was contaminated by the explosion of an ammunition warehouse in 2017. Clearance efforts supported by international experts are about to be completed, enabling the restoration of the land for agricultural purposes. Endemic grape varieties will be reintroduced fostering biodiversity and resistance to disease. Growers’ resilience to climatic and economic shocks will be enhanced by setting a sector association and training in advanced agricultural practices.
BIOREST - Appui au développement d’une agriculture biologique durable et résiliente dans un contexte de changement climatique en Tunisie
01.11.2021
- 31.10.2025
A travers cette l’intervention, la Suisse consolide les efforts du gouvernement tunisien pour la résilience au changement climatique en accompagnant le développement des systèmes d’agriculture biologiques appliquant les principes de l’agriculture intelligente face au climat. L’appui portera sur les axes de la production végétale et animale, l’encadrement des acteurs et le système de contrôle de l’agriculture biologique. L’approche territoriale adoptée consolide la résilience alimentaire et environnementale des régions ciblées et de la Tunisie.