Kontributi zviceran i bashkohet partnerëve gjermanë për të nxitur zhvillimin e qëndrueshëm rural në Shqipëri


Questa pagina non è disponibile in italiano. Selezionare una delle lingue seguenti:

Press releases, 08.06.2023

Një kontribut prej 4 milion Euro nga Zvicra do të mbështesë inovacionet në bujqësinë shqiptare përgjatë projektit për zhvillimin e qëndrueshëm rural së bashku me GIZ Albania dhe ministritë e bujqësisë dhe turizmit. 

Albania's Minister of Agriculture Frida Krifca speaking at the launching of the Sustainable Rural Development
Ministrja e Bujqësisë në Shqipëri Frida Krifca duke folur tek lançimi i projektit për Zhvillimin e Qëndrushëm Rural. ©GIZ Albania

Në datën 8 qershor 2023, në ambientet e zyrës së GIZ Shqipëri u zhvillua aktiviteti prezantues i fazës së dytë të projektit “Zhvillim i Qëndrueshëm Rural”, financuar nga Qeveria Gjermane dhe Zvicerane dhe zbatuar nga GIZ Shqipëri, në bashkëpunim me Ministrinë e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural dhe Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit.

Projekti synon të nxisë rritjen e konkurrueshmërisë dhe të ardhurave në zonat rurale përgjatë zbatimit të tij në katër vitet e ardhshme (2023-2026), duke kontribuar më gjerë në zhvillimin e qëndrueshëm në vend. Duke punuar ngushtësisht me bizneset dhe qeverinë shqiptare, projekti do të mbështesë hartimin e politikave zhvillimore dhe praktikat inovatore në bujqësi dhe në turizmin rural, duke promovuar rritjen e gjelbër, dixhitalizimin dhe diversitetin, në përputhje me procesin e pranimit të vendit në BE.

Prodhimi bujqësor është në fokus të projektit, me theks të veçantë tek perimet në sera, frutat dhe produktet e bulmetit. Nëpërmjet iniciativave të tilla si adoptimi i metodave biologjike të kontrollit të dëmtuesve, synohet përmirësimi i cilësisë dhe sasisë së prodhimit të tyre.

Në fjalën e saj, Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Znj. Frida Krifca tha se faza e dytë e projektit “Zhvillim i Qëndrueshëm Rural” vendos në dispozicion të fermerëve një mjet shtesë për të rritur produktivitetin në ferma.

Paralelisht me mbështetjen në sektorin bujqësor, projekti synon promovimin e turizmit rural me fokus agroturizmin, turizmin e aventurës dhe menaxhimin e destinacioneve turistike.

“Kemi filluar komunikimet me ITB BERLIN, panairin më të madh në botë të turizmit, që Shqipëria të jetë vendi i nderit në vitin 2025, ç’ka përkthehet në një sërë aktivitetesh nga viti 2024 deri në vitin 2025 dhe ftoj partnerët që të na mbështesin në këtë projekt të ri.”: tha Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit, Znj. Mirela Kumbaro.

Projekti do të mbështesë krijimin e modeleve të suksesshme pilote në të dy sektorët, me qëllim replikimin e tyre të mëtejshëm në të gjithë tregun. 

Ambasadori i Republikës Federale Gjermane, SH.T. Peter Zingraf përmendi disa nga këto modele si kontrolli biologjik në sera apo platforma inovative e turizmit, me qëllim përmirësimin e produkteve turistike kudo në Shqipëri.

Ndërsa Zëvendës Shefi i Misionit Zviceran në Shqipëri, Dr. Patrik Meier theksoi rëndësinë që luan bashkëpunimi mes donatorëve dhe qeverisë shqiptare për zhvillimin e qëndrueshëm rural në Shqipëri.

Në përfundim të aktivitetit, të ftuarit u prezantuan me disa prej produkteve lokale te certifikuara, produkteve të fruta-perimeve dhe bulmetit të mbështetura nga GIZ gjatë katër viteve të fundit.